Przyciemnione podświetlenie ekranu radia BOLERO [COLUMBUS]
Witam,
Już kiedyś na forum (ponad rok temu) padło to pytanie, ale nikt nie odpowiedział. W moim BOLERO zauważyłem ostatnimi dniami, że rano po uruchomieniu auta ekran świeci z max mocą (tak jak jest ustawione), żeby po kilku sekundach się przygasić (świeci blado, w skali jasności 1-6, gdzie ustawione jest 6-najjaśniej, jest jakby 3-4). Po kilkunastu minutach jazdy się poprawia sytuacja, ale i tak się zastanawiam, czy ktoś albo zna przyczynę, albo może potwierdzić, że u niego istnieje taka sama sytuacja?? Dotyczy również COLUMBUS'ów.
mi się columbus w nocy przygasza, a jak włączę światło w kabinie to się robi jaśniej na czas świecenie - po wyłączeniu znów się z ciemnia
Ooooo u mnie jest tak samo
W niektórych Bolero jest czujnik światła na przednim panelu (tak jest w wersjach dla VW). Od tego czujnika zależy natężenie podświetlenia.
Zdaje się że tak jest i u mnie
Zamieszczone przez kropeck
Ja mam takie radio i nie potrafię zlokalizować tego czujnika
kropeck, zdaje mi się ze na twoich radiach tego czujnika i ja nie widzę U mnie wyglada to tak jak na foto, zaznaczyłem na czerwono kropeczkę Jeśli zaslonię ją palcem to radio się przyciemnia (w ciągu dnia ofkors)
kropeck, to drugie to wersja od S2, pierwsza to wersja do OIIFL. Z tego co wiem to dokładnie to samo, różnią się tylko ramką. Tak jak koledzy piszą czujnika brak.
i ja u siebie zauważyłem ten problem z Bolero z Superba. Dziś jak jechałem do pracy, mimo że mam dane na najjaśniejsze to i tak prawie nic na nim nie widziałem
Troszkę mnie to martwi.
W FL (nie wiem jak jest przed), jest czujnik natężenia światła w zegarach. Znajduje się on jakiś centymetr nad symbolem dystrybutora paliwa. Być może jeden i drugi przyciemniają jednocześnie i zamiast działać liniowo działa w funkcji kwadratowej (???). Ale to takie moje luźne przypuszczenia. Dodam tylko, że u mnie z Amundsenem wszystko gra - muszę tylko zaobserwować co się dzieje jak się przysłoni jeden albo drugi czujnik.
Jakis miesiac temu podczas wizyty w ASO zglosilem problem z Bolero polegajacy na wolnym odczycie zawartosci kart SD (problem wystepowal od nowosci - rocznik auta 2009). Wiedzialem, ze problem jest usuwany przez aktualizacje firmware'u, panowie z ASO tez nie protestowali - aktualizacja pojawila sie na VASie do wczytania (firmware wer. 054). Niestety podczas aktualizacji radio sie uszkodzilo - stary soft wycielo a nowy nie wgral sie caly. Radio zostalo wymienione na nowe - wyglada identycznie. Oczywiscie smiga juz bez problemow - szybciutko czyta karty, przelacza miedzy folderami itp. Dodatkowa rzecza, ktora zauwazylem a ktorej wczesniej na pewno nie bylo jest reakcja na natezenie swiatla - gdy startuje auto w ciemnym garazu ekran jest ciemny ale czytelny, gdy wyjezdzam z niego to po kilku sekundach ekran robi sie jasniejszy. Nie widze na obudowie radia czujnika swiatla zatem moze aktualizacja firmware'u wprowadzila czytanie natezenia oswietalenia z innego czujnika i dostosowuje jasnosc ekranu radia?
No wiec najprawdopodobniej masz ten sam problem co ja - teraz smiga bez zadanych opoznien przy przechodzeniu z foldera na folder, dodali jakies bajery animacji menu oraz - jesli wynika to ze zmiany firmware'u - reakcje na natezenie swiatla. Mam wrazenie ze zmienilo sie tez delikatnie obrazowanie czujnikow cofania. Z tego co wyczytalem problem dotyczy egzemlarzy z firmware'em 053 lub starszym (montowane gdzies do polowy 2010 r.). Warto podjechac do ASO, zglosic jako usterke gwarancyjna (jak poprosisz o aktualizacje radia to moga stwierdzic ze zrobia ale za kase chyba ze masz mile ASO niz ja) i podlaczyc kompa do VASa. Mam nadzieje ze bedziesz mial wiecej szczescia niz i ja i radia Ci nie popsuja Choc w sumie jest teraz jakby 1,5 roku mlodsze
Nie znam sposobu zeby sprawdzic to z poziomu np. radia (w ktoryms watku byla mowa o trybie serwisowym Bolero ale nie udalo mi sie do niego wejsc). Moze bywasz na spotach i taka informacja jest dostepna z poziomu VAGa i ktorys z forumowych kolegow jest w stanie ja wyciagnac z Twojego samochodu?
Odswieze kotlecika, bo mam pod reka zesaw młody archeo.
Wgralem 3980 zamiast 3720 ( chyba taki mialem ) i k@#%a mam ciagle na maxa przyciemniony ekran. Jakies sugestie? Probowalem wgrywac 3870 - nawet nie musialem dawac zgody na downgrade - wgral sie z powodzeniem, ale ... ekran dalej przyciemniony, pomimo tego, ze jak wgrywalem SWL to zmienil jasnosc na maxa. Jakies pomysly?
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
To ja też odgrzewam.
W moim radyjku, kupionym zresztą od Andrev3, też podświetlenie nie jest za jasne, chociaż ustawione w opcji radia na max. Czujnik światła jakby nie działał, nieważne czy poświecę na niego latarką czy przysłonię palcem to podświetlenie radia się nie zmienia.
Czy to normalne?
Czy da się w nowym Tourze bardziej podświetlić wyświetlacz?, jeżeli tak to w jaki sposób?
Tutaj LINK w instrukcji radyjka na stronie 14 pisze coś takiego:
"Przegląd menu ustawień - [Display] (Wyświetlacz) – ustawienie jasności wyświetlacza, wybranie / anulowanie
układu dziennego / nocnego widoku mapy i dźwięku zatwierdzenia przy naciś-
nięciu przycisku."
Może coś jest na rzeczy z tym anulowaniem układu dziennego, tylko ja w opcji radyjka tego nie widzę
misiek^wro, potrzebujesz wgrać od nowa cześć softu odpowiedzialną za aktualizację Gateway`a, miałem to samo u siebie.
U kogo to robiłeś, czy jakiś szanowny kolega z forum potrafi to zrobić?
Czy to można zrobić na poczekaniu czy trwa to dłużej?
Aha no i dwa podstawowe pytania:
- wgrywa się soft do radyjka, czy miesza coś z tym Gateway'em w aucie (gwarancja),
- czy działa to w OII przed FL?
Pozdrawiam
U kogo to robiłeś, czy jakiś szanowny kolega z forum potrafi to zrobić?
Czy to można zrobić na poczekaniu czy trwa to dłużej?
Aha no i dwa podstawowe pytania:
- wgrywa się soft do radyjka, czy miesza coś z tym Gateway'em w aucie (gwarancja),
- czy działa to w OII przed FL?
Pozdrawiam
Robiłem to sam.
Trwa to nie dłużej niż 10 minut.
Wgrywa się do radia z płyty, tak jak cały firmware
Mam dwie wersje, przed i po FL, choć nie testowałem na wersji przed FL (nie miałem okazji)
Komentarz